fredag 24. september 2010

Tema: Kraft

Den kommende tiden vil vi i Suppebloggen ta for oss et ekstremt viktig tema, nemlig kraft. Som kjent for de fleste suppeentusiaster ligger mye hemmeligheten bak en god suppe i nettopp kraften. Likevel er det alt for mange som jukser ved å bruke buljongterninger og annet tull. Ja, å koke sin egen kraft koster litt mer, og det tar litt mer tid, men det er ikke vanskelig, og så blir jo også resultatet desto bedre.

Kraft kan kokes på så mangt. Okse, kalv, kylling, fisk og grønnsaker, for å nevne noe. I dagens innlegg vil vi fokusere på oksekraft, og ta for oss to ulike oppskrifter på dette. Én lys, og en brun.


BRUN KRAFT

2 ½ kg kraftbein
2 ½ ss smør
2 ½ gulrot
2 ½ skive knollselleri (sellerirot)
1 ¼ purre
1 ¼ løk
2 ½ ts hel pepper
5 l vann

Slik gjør du:

Del beina i mindre stykker og brun de i stekepanne eller i stekeovn på 250 grader i ca. 20 minutter.

Ta bena over i en stor kjele, fyll på kaldt vann og la det koke opp. Fjern skummet underveis med en hullsleiv.

Tilsett grønnsaker og krydder og la det hele småkoke i 4-5 timer. Kraften siles og settes til avkjøling uten lokk. Når kraften er kald fjernes fettlokket.

Kraft kan fryses i f.eks melkekartonger, isterningposer el. Holdbarhet 3-4 mnd.

Gir ca 2½ liter ferdig kraft

Tips: Under koking smelter mesteparten av fettet i kjøttet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av.


LYS KRAFT

2 ½ kg kraftbein (bein fra storfe)
200 g gulrot
200 g løk
200 g persillerot eller sellerirot
100 g purre
4 l vann
10 g salt
10 g hel pepper
2 laurbærblad


Slik gjør du:

Del bein i mindre stykker. Vask og skrell grønnsakene. Del dem i grove biter.
Ha bein og grønnsaker i en kjele og tilsett kaldt vann. Ha i salt, pepper og laurbærblad.
Kok opp og la det hele småkoke i opptil 5 timer. Skum av underveis, for å få en klar kraft. Sil tilslutt kraften gjennom et klede.
Gir 2 ½ liter ferdig kraft.

Tips: Ta gjerne varme på avskjær fra grønnsaker, stilker av persille og løkskall og benytt det i kraftkokingen. Oksehaler er perfekt til kraftkoking.

Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar