mandag 2. august 2010

Dagens: Jødisk Penicillin

Du stusser kanskje litt over navnet "Jødisk Penicillin"? I bunn og grunn er dette en klar kyllingsuppe, som har fått sitt navn grunnet sin popularitet i det jødiske kjøkken, der den gjerne brukes som medisin mot forkjørelse og den slags. Ifølge en del sider på nettet har faktisk kyllingsuppe en viss medisinsk effekt. Om ikke annet føler du deg i hvert fall godt tatt hånd om når din mor, bestemor eller en annen som er glad i deg koker en kasserolle kyllingsuppe når du er snufsete og det verker i leddene.

Denne oppskriften er skrevet etter hukommelsen, og er basert på suppen en av rådsmedlemmene fikk servert av sin bestemor da han var yngre. Hun pleide å lage matzeboller og ha disse oppi, men for enkelhets skyld står vi over det.

Suppen ble servert Supperådet en kald høstdag, høsten 2009.


1 hel rå kylling
1 stor løk
4 gulrøtter
1 sellerirot
salt (gjerne kosher)
pepper
laubærblad
***
1. Del kyllingen først i to, skjær så av lårene. Skjær løken i passe store båter, kutt gulrøttene i litt under 1 cm tykke skiver, skrell selleriroten og skjær den i terninger du klarer å få i munnen.

2. Ha alt i en stor gryte og dekk med vann, tilsett et par laubærblader, salt og pepper og kok opp

3. La koke i ca. 3 timer. Vend kyllingen innimellom så den ikke svir seg i bunn, fjern skum som legger seg på toppen underveis

4. Ta kyllingen ut av gryten, fjern all skinn og ben. Skjør kjøttet i spiselige biter og hell tilbake i gryten. Fjern alt skum på toppen.

5. Smak til med salt og pepper, server i varme skåler

I mange oppskrifter har man også dill og persille i gryten. Prøv gjerne det. Shalom!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar