søndag 17. oktober 2010

Dagens: Coq au vin

Høsten har kommet til Oslo og hva er vel da mer naturlig enn å fyre opp i peisen og sette over en gryte med coq au vin? I oktober hadde deler av Supperådet - med venner - gleden av å nyte sesongens første (og foreløpig siste) franske hanegryte dynket i rødvin. Når sant skal sies ble kylling benyttet i mangel av hane, uten at det hemmet retten nevneverdig. Og i tilfeller der haner er mangelvare bør det nevnes at kyllinglår er bedre egnet enn bryst. Brystene har en tendens til å bli litt tørre og trevle seg opp.


1 hane eller 2 kyllinger (2 kg)
1 flaske rød burgunder (vi brukte noe italiensk...)
3 ss grobhakket timian
3 ss smør
2 ss cognac
1/2 l sterk, mørk hønsekraft
15 små sjampinjonger
15 små stjerneløk, hele og rensede
1 pakke bacon i terninger
en bouqet garni; bladpersille, timian og laurbær

Slik gjør du:
Parter hanen (eller kyllingen). Skjær av lårene og del dem i to ved leddet. Gjør det samme med vingene. Skjær brystet fra ryggen og del det i fire; først på langs, så på tvers. Til slutt skjærer du ryggen i to. Flå av skinnet, vask og rens delene nøye, og fjern alt blod. Gni inn timian og legg alt i en stor bolle. Hell over vinen og la det marinere i en time.

I mellomtiden koker du kraft på skroget og renser sjampinjongen og løken. Stek opp baconet.

Ta opp kjøttstykkene og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Smelt smøret på middels varme i en stor jerngryte og ha i kjøttet når smøret er brunt. Stek stykkene brune på alle sider. Sett opp temperaturen. Ha en fyrstikk klar før du heller over brennevinet, vent et par sekunder og stikk fyrstikken ned i gryten. Pass på luggen! Flambér kjøttstykkene mens du rister lett på gryten. Flamberingen gir suppen en brent karamellsmak. Hell over kraften og kok inn til halv mengde. Ha i vinen sammen med sopp, løk, bacon og urtene. La suppen småkoke i to timer.

Server med en stilk timian, godt landbrød og smør. Og selvfølgelig masse vin!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar